Şeylerin Hikayesi

2008 yılında Ege Üniversitesi’nin çeşitli öğrenci topluluklarının da katkısıyla bir “Sürdürülebilir Yaşam Festivali” düzenlemiştik. Sadece film festivali olsun diyerek yola çıktığımız ama sonunda çok geniş kapsamlı bir festivale dönüşen etkinlik sayesinde sürdürülebilir yaşam hakkında çekilmiş onlarca film izleme imkanımız da oldu. “Şeylerin Hikayesi”, orijinal adıyla “Story of Stuff” da bunlardan bir tanesi. Yaklaşık 20 dakikalık, ABD yapımı bir animasyon.

Videoda son derece basit ve güzel bir şekilde üretim – tüketim döngüsü anlatılmış. Bunu anlatırken doğal kaynakları nasıl yok ettiğimiz, insan sağlığını ve haklarını nasıl hiçe saydığımız, medya tarafından nasıl yönlendirildiğimiz gibi konulara da değinilmiş. ABD yapımı olduğu için örnekler de hep oradan ama dünyanın geri kalanının da çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. Belki hepimizin zaman zaman düşündüğü şeyler var videoda. Ya da anlatılanların çoğunun farkındayız belki de. Ama yine de izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. En kötü ihtimalle bir kez daha hatırlamış oluruz.

“Story of Stuff” tüm dünyada büyük ilgiyle karşılanınca farklı konularda daha özelleşmiş videolar da yapıldı. Tüm videolara buradan ulaşmak mümkün. Her ne kadar diğer videoların bulunduğu sitelere Türkiye’den ulaşılamıyor olsa da (farklı illerde ve ülkelerde bulunan arkadaşlarımdan onaylı) filmlerin isimlerini YouTube gibi video sitelerinde arayarak kolayca ulaşmak mümkün. Hem izlemesi keyifli hem de düşündürücü olan bu animasyonlar mutlaka izlenmeli.